Mind The Gap

Decolife

30 Kasım - 21 Aralık 2013

x-ist, ilk yabancı sanatçısı DECOLIFE'ın "Mind The Gap" başlıklı kişisel sergisine 30 Kasım - 21 Aralık, 2013 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

 

Graffiti sanatçısı olarak DECOLIFE ismiyle tanınan ve aslen Brezilyalı olan sokak sanatçısı Andre' Ruiz de Freitas, Londra'da yaşıyor.

 

Doğum yeri olan Sao Paulo'da (Brezilya) iki yıl elektrik üzerine eğitim aldıktan sonra, dünyanın farklı şehirlerine seyahat edip duvar resmi yapmaya ve uluslararası sokak sanatçıları ile tanışmaya başladı.

 

2010 yılında ilk sergisini Amart Galeri, Tatui-Sao Paulo'da açan sanatçı, bu sergiden sonra yaptığı duvar resimlerini DECOLIFE sokak ismiyle imzalamaya başladı. 2011 yılında "Mapa Cultural Paulista" (Paulista Kültür Haritası) ile çalışan sanatçı, Sao Paulo'nun farklı şehirlerinde sergiler açtı ve 2013 yılında Contemporary İstanbul sanat fuarına katılıyor.

 

Yapıtları dünyanın birçok kent sokaklarında yer alan sanatçı DECOLIFE x-ist'te açaçağı kişisel sergisi ile galeri mekanında graffiti ve sokak sanatı uygulumalarıyla mekana özgü yapıtlar oluşturarak, genç ve sokak kültürüne yönelmiş sanatını İstanbul'lu sanatseverlere sunacak.

 

DECOLIFE, "Mind the Gap", 2013 

2013 Katalog Yazısı

 

"Yaptığım eserlerde, Tanrı'nın yazgı olarak belirlediği misyonu yerine getiriyormuşum duygusu var. Ben sadece işaretleri takip ediyorum. Rüyalarım bu işaretler. Gördüğün bütün eserlerimde sadece rüyalarım ve aşk var."

 

Bunu 1990 doğumlu Andre söylüyor, hayranları, onu yakından takip edenlerin tanıdığı ismiyle DECOLIFE, kısaca Deco.

 

Deco ile yaşadığım şehir Londra'da, uzmanlık alanım olan sokak sanatı aracılığı ile tanıştım. Londra'da yaptığı ilk eseri büyük bir hayranlıkla seyrederken şaşkınlığımdan anlamış olacak, "çok küçük yaşta başladım çizmeye" dedi.

 

"Evet bu çok açık", dedim. Bu kadar genç yaşta, bu kadar profesyonelce yapılmış bir eserin tek bir açıklaması olabilir, doğuştan gelen üstün yetenek.

 

Dostluğumuz ilerledikçe, onu yakından tanıdıkça, sadece sanat için yaşayan bir sanatçı ve güçlü manevi yönüyle hayata, bütün canlılara bakış açısıyla bir filozof olduğunu anladım.

 

Uyuşturucu ve alköle karşı duruşuyla, doğup büyüdüğü Sao Paulo'da binlerce gence nasıl örnek olduğuna tanıklık ettim. Sao Paulo'dan yetişen diğer sokak sanatçılarının arasından sıyrılışını büyük bir hayranlıkla izledim.

 

Sokak sanatının son yılların en önemli sanat hareketi olduğu konusunda şüphesi olanların, Londra, New York, Sao Paulo ya da diğer kentlerde duvarlara yapılmış muhteşem eserlere bakmalarını öneririm. Sansürsüz, özgürce, değişik tekniklerde yapılmış eserler şehirleri açık hava galerilerine, kocaman kanvaslara çeviriyor. Bugün Sotheby's ve Christie's in kayıtlarına veya MOMA, Victoria and Albert Museum, Tate Gallery gibi dünyaca ünlü galeri ve müzelerin koleksiyonlarına bakmanız yeterli sokak sanatının ve sanatçılarının geldiği noktayı görmek için. 1960'ların sonlarında başlayan, o dönem için vandalizm olarak tanımlanan dışa vurumcu hareket bugün legalize olmuş bir sanat anlayışı. Graffiti ve sokak sanatı tanımın ayrıldığı 1980li yıllardan itibaren yüzlerce sokak sanatçısı arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Özellikle Banksy, Shepard Fairey, Swoon gibi eserleri yüzbinlerce dolar eden sanatçılardan sonra...

 

Deco da bu rekabet içinde yerini almış hatta yaşıtları içerisinde öne geçmistir. Tekniği uzmanlar tarafından da hayranlıkla izleniyor, uluslararası basın yaptığı eserleri takip ediyor, kendine ait blogunda her geçen gün hayran sayısı artıyor. Çok başarılı bir sanat geleceği onu bekliyor; hiç şüphem yok.

 

Bugün Urban Art (Sokak Sanatı) olarak adlandırdığımız sokak sanatı dünyada bir çok galerinin, küratörün ve koleksiyonerin izlediği bir sanat hareketi. Türkiye'de henüz çok yeni takip edilmeye başlanılan bu akıma bu sergi ile öncülük eden x-ist'i kutluyorum. Eminim sokak sanatının tanıtımına ve sokak sanatçılarının takibine çok büyük katkısı olacaktır.

 

"Çocukluktan beri çizerim. Sao Paulo'nun geniş duvarlarına can verircesine, insanların kendi koşuşturmaları arasında bir an benim resimlerime bakıp kendi yansımalarını bulmalarını istedim. Çizdiğim ve yaşadığım şeyin beni mutlu etmesi esastır." Eser Nisan Yağmur MFA Urban Art Critic and Expert (Sokak Sanatı Eleştirmeni ve Uzmanı)

DECOLIFE, "Mind the Gap" from x-ist on Vimeo.

Saint Jorge

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 46 x 33 cm, 2013

Is Not Just A Dream

Ahşap üzerine akrilik, 105 x 66 cm, 2013

Menino

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 57 x 49 cm, 2013

Swinging

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 73.5 x 69.5 cm, 2013

The Lion

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 40.5 x 30.5 cm, 2013

The Gift Of Life

Ahşap üzerine sprey boya, 30 x 66.5 cm, 2013

The Gift Of Life

Ahşap üzerine sprey boya, 75 x 31 cm, 2013

Mind the Gap I

Ahşap üzerine akrilik, sprey boya ve tükenmez kalem, 49.5 x 31.5 cm, 2013

Mind the Gap II

Ahşap üzerine akrilik, sprey boya ve tükenmez kalem, 83 x 57 cm, 2013

Mind the Gap III

Ahşap üzerine akrilik, sprey boya ve tükenmez kalem, 31 x 122 cm, 2013

T.R.U.S.T

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 60 x 51 cm, 2013

Devotion

Ahşap üzerine akrilik ve sprey boya, 74.5 x 16 cm, 2013

Mind the Gap IV

Acrylic, spray and pen on wood, 42.5 x 60 cm, 2013

The Sunflower and the Sun

Ahşap üzerine sprey boya, 57.5 x 39.5 cm, 2013

Cut

Ahşap üzerine akrilik, sprey boya ve marker, 162 x 160 cm, 2013

Playing

Ahşap üzerine sprey, marker ve akrilik, 74 x 162 cm, 2013

Steps and Steps

Ahşap üzerine sprey, marker ve akrilik, 76 x 48 cm, 2013

Resistance

Ahşap üzerine sprey, marker ve akrilik, 47 x 78 cm, 2013

Roots

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 29 x 114 cm, 2013

Mind the Gap V

Ahşap üzerine sprey boya ve akrilik, 30 x 50 cm, 2013